Новини

Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток – до архівних документів

15 грудня 2023 року у м. Хмельницькому відбувся перший академічно-практичний форум «Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток – до архівних документів», організований за сприяння Хмельницької обласної військової адміністрації у співпраці з Державним архівом Хмельницької області, Департаментом освіти і науки ОВА та Департаментом інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій спрямований на розвиток української культури через відновлення та популяризацію народної кухні.

Участь у заході взяли представники закладів освіти області, відомі ресторатори, дослідники гастрономічної культури Поділля. В рамках форуму виступили: заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир ЮР’ЄВ, директор Департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА Дарія БАСЮК, директор Державного архіву Хмельницької області Катерина БУРДУВАЛІС і інші.

Від Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка  була презентована монографія «Кулінарна етнологія: Кухня семи культур».

За підсумками форуму досягнуто домовленостей про співпрацю науковців, освітян з представниками готельно-ресторанного комплексу щодо дослідження Подільської кухні, вивчення гастрономічної культури та впровадження старовинних рецептів в меню ресторанних закладів Хмельниччини. Проєктом резолюції запропоновано закладам вищої освіти розглянути можливість включення  навчальних курсів «Гастрономічна історія Хмельниччини», «Гастрономічний туризм» в освітні програми як вибірковий освітній компонент.

 

Таїсія ВЕСЕЛОВСЬКА, доцент кафедри

туризму та готельно-ресторанної справи

Коментарі Вимкнено до Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток – до архівних документів